minmatlada.blogg.se

Min mat, min matlåda

tiramisu

Kategori: Jag bakar

Oj som jag hållt på bakat o förberett mat dem här dagarna. Dels döps brorssonen i morgon och så ska jag ha gäster idag.  Idag ska vi grilla så ja har förberett en massa dit dock har ja inte tagit några bilder än, men tänkte dela med mig av dagens efterrätt som blir tiramisu, sen ska jag ställa mig upp o göra pannacotta också snart. Detta recept skiljer sig en del från den förra jag gjorde.
 
 
Tiramisu; recept
 
Botten:
150 g mjöl
250 g socker
6 äggulor
6 äggvitor
25 g smör, smält o avvsvalnat
 
Vispa äggulor och 150 g av sockret pösigt. Vispa äggvitorna och resten av sockret så de blir till hårt skum. Blanda ihop smeterna, tillsätt mjöl och smör. Häll smetem i en smord och bröad långpanna, grädda mitt i ugn på 180 grader till kakan e helt torr inuti. Låt kakan svalna och gör under tiden mascarpone smeten.
 
Mascarponesmet:
200 g mascarpone
4 ägg
200 g socker
1 glas rom
3 koppar kallt starkt kaffe
 
Vispa äggulor och socker till de blir jättepösigt, rör ner rom och mascarpone med en slev ganska försiktigt. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner i mascarponesmeten. 
 
Montering av kakan:
 
Skär bottnet i två delar, och placera i en form, häll hälften av kaffet över ena botten, bred sedan på hälften  av mascarponesmeten. Ha på andra delen av bottnet, på med resterande kaffe och sedan resterande av mascarponesmeten. Låt stå i kyl över natten.
 
Granering:
Cacaopulver
 
Sikta över caco strax innan servering.