minmatlada.blogg.se

Min mat, min matlåda

hamburgerbröd och dressing

Kategori: Jag bakar, Jag tillagar

 
Till gårdagens middag (beercanburger, recept o bilder kommer i ett annat inlägg) gjorde jag egen hammburgarbröd. Superenkelt, gick relativt fort o göra o blev väldigt god. Omtyck av både gäster o maken (Han e väääldigt kräsen när de kkommer till bröd). 
 
Recept: Ca 12 st normalstora
 
1 paket jäst (à 50 g)
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm gurkmeja (hade ingen hemma så ja skippade den)
10-12 dl vetemjöl 
 
granering:
 
1 ägg
sesamfrön
 
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, ev gurkmeja och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
2. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
3.Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar, ett per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite.
4. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
5.Sätt ugnen på 225°C.
6. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas.
 
 
Hamburgerdressing
 
Recept:
 
1 chili
1 liten burk creme fraiche
En klick majonäs
En klick gurkmajonäs
Chiliketchup
Cayennepeppar
En liten finriven charlottenlök
 
sen är det bara att blanda ihop allt efter önskat smak. Om det blir för starkt för er kan ni ha vanlig ketchup eller paprikapulver istället för cayennepeppar.  Men här hemma älskar vi stark mat.