minmatlada.blogg.se

Min mat, min matlåda

chokladbollstårta

Kategori: Jag bakar

 
Till jul gjorde jag chokladbollstårta på tre lager som jag tog med mig hem till mina föräldrar.
 
Här är receptet jag gick efter men gjorde dubbel då jag anade en 26 cm form men receptet e snarare för en 20 cm om man vill ha en hög tårta förstås.
 
Mörka chokladbollar (lager 1):
100 g smält smör
6 msk kakao
1 dl socker
3 dl havregryn (mixad)
3 msk kallt kaffe
1.5 dl vaniljkräm
1 dl vispad grädde
 
Gör såhär: 
Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe.Vispa tills allt är väl blandat.
Tillsätt vaniljkräm och grädde och rör med en slev. Ställ åt sidan
 
Ljusa chokladbollar  (lager 2):
100 g smält smör
4 msk oboe
3/4 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl havregryn (mixad) 
3 msk mjölk
1.5 dl vaniljkräm
1 dl vispad grädde.
 
Gör såhär:
Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och mjölk. Vispa tills allt är väl blandat.
Tillsätt vaniljkräm och grädde och rör med en slev. Ställ åt sidan. 
 
Vita chokladbollar (lager 3):
100 g smör
100 g vit choklad
3/4 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1.5 dl havregryn (mixad)
1.5 dl kokosflingor 
3 msk mjölk 
1.5 dl vaniljkräm
1 dl vispad grädde 
 
Gör såhär:
Smält vit choklad tillsammans med smöret.
Blanda ihop smörblandningen, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn, kokos och mjök. Vispa tills allt är väl blandat.
Tillsätt vaniljkräm och grädde och rör med en slev. Ställ även denna åt sidan.
 
Bygg ihop tårtan:
 
Lägg plastfolie i en form och tryck ut den ena smeten (den du vill ha längst upp på tårtan. Lager 1) i formen. Gör sedan likadant med de andra två smetarna.
Ställ in i kylen i minst 4-6 timmar.
 
 
 
 
Här efter kan du göra lite vad du vill, förragången ja gjorde jag täckte jag den med marsipan, denna gång smälte jag bara choklad över toppen. 
Viktigt bara att tänka på är att förvara tårtan i kylen då den kan smälta om den står framme för länge i värmen.