minmatlada.blogg.se

Min mat, min matlåda

Semlor

Kategori: Jag bakar

 
Lagom till att fettisdagen närmar sig så tänkte jag bjuda på bilder o recept på semlorna jag gjorde för någo vecka sedan.  
 
RECEPT: 
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocket
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
 
Ägg till pensling
 
 Fyllning:
400 g mandelmassa Alt. Nutella
10 dl vispgrädde
florsocker
 
Topping:
Florsocker
 
Vetedeg: 
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
 
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
 
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
 
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.
 
Dela degen i önskad storlek (mina blev ca 40 mini muffins), och forma dem till runda bullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt.
 
Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
 
Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
 
Fyll semlorna med önskad fyllnig, jag gjorde hälften med mandelmassaoch andra halvan med nutella, spritsa över grädde (vispas ihop med florsocker för mer smak) och lägg på locket. jPudra med florsocker. 
 
 
 
Kommentera inlägget här: