minmatlada.blogg.se

Min mat, min matlåda

lussekatter/bullar

Kategori: Jag bakar

 
För några dagar sedan ville min man att ja skulle baka lussekatter/bullar åt honom. Ja sagt o gjort så bakade jag dem i morse. 
 
Jag gillar inte saffran så mycket men dem jag gör som bullar o fyller med mandelmassa o mandlar får ja nog i mig en av :) 
 
Gubben älskade dem o ja tyckte att de va så saftiga o goda som de kan vara.
 
Utgår alltid från ett recept så gör ja om de utifrån vad ja har hemma o efter de va vet att min man gillar. Så detta är mitt omgjorda recept:
 
50 g röd jäst (för söt deg)
200 g smör
5 dl vispgrädde
250 g vanilj kesella/kvarg
4 påsar med saffran (mindre kan användas)
3 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
Ca 16 dl vetemjöl 
300 g russin
 
Fyllning:
Mandelmassa
Mandlar
 
Jag brukar alltid börja med att Mortla saffranet me lite socker ca 1 tsk därefter brukar ja ha i lite sprit (denna gång hade ja vaniljvodka, ca 1 msk) o lät den stå i några dagar. 
 
1. Börja med att smälta smöret och tillsätt grädden och värm till fingervarmt. 
2. Smula ned jästen o ha i lite ev smöret till den smält därefter hade ja i resterande av smör och grädda blandningen.  
3. Ha i resterande ingredienser och ha till sist i mjölet lite åt gången. 
4. Om du knådar för hand knåda i va 10 min o ca 5 min i maskin. 
5. Ha lite mjöl på degen och låt jäsa i ca 1 h. 
6. Forma till önskad mönster, om du vill ha de som bullar kavlar du dem, river mandelmassa och strör hackade mandlar och rullar ihop. 
7. Låt jäsa till dubbelstorlek
8. Sätt ugnen på 225 grader
9. Pensla bullarna med ägg och en skvätt mjölk
10. Grädda mitt i ugn i ca 5-8 min 
 
Kommentera inlägget här: