kanelbullar
Kategori: Jag bakar

Självklart bakade även jag kanelbullar igår, och de va nog de saftigare bullarna jag någonsin gjort. Det här receptet gick jag efter.
Recept: ca 70 st
1 pkt röd jäst
200 g smör
6 dl mjölk
2 ägg
3 dl socker
2 tsk salt
2 msk kardemumma
Ca 20 dl vetemjöl
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm upp till fingervarmt, ca 37 grader
2. Smula ned jästen och lös upp den med en del av mjölkpaket.
3. Tillsätt hela mjölken och alla ingredienser utan mjölken och rör om lite.
4. Tillsätt mjölken, lite åt gången och arbeta i maskin i ca 10 min.
5. Låt jäsa till dubbelstorlek ca 45 min
Älskar en massa smör så mängden kan minskas markant om man så önskar :)
Fyllning:
600 g mjukt smör
En massa kanel ca 1-2 dl
Ca 2 msk vaniljsocker
6. Kavla ut degen, bred på fyllningen.
7. Låt jäsa ytterliggare i ca 1 h.
8. Värm ugnen till 225 grader
9. Pensla med ägg och gräddade mitt i ugn i ca 10 min
Om man önskar kan kan variera toppingen av bullarna, jag hade vissa naturliga, andra med pärlsocker och de tredje med tosca täcke.
Tosca täcke:
100 g smör
1 dl socker
2 msk sirap
3 msk mjölk
Ca 2 dl mandelspån
Börja med att blanda alla ingredienser utan mandeln och koka upp litetill de tjocknat till lite, tillsätt mandelspån och låt småsjuda i några minuter.
När allt är klart kan du lägga på smeten på den penslade bullen och grädda som vanligt.